Pages

Saturday 28 January 2012

Ako sa prestaviť na španielsky čas

Som tu už skoro týždeň a v mojom živote sa udiala jedna významná vec: vstávam po desiatej. Dnes konkrétne to bolo o 10:45. Prečo je to tak? (Nie, nie je to tým, že som šla spať o pol druhej)


Španieli sú experti na slnko. Preto má každý jeden byt v meste plastové rolety, ktoré sú pripevnené zvonku. Na noc sa sťahujú (niekedy aj počas siesty) a tak čiastočne udržujú teplo v nevykúrených izbách plus tmu. V podstate ide o to, že sa ráno zobudíte do tmy a keďže ani odhadom neviete koľko je hodín, spíte ďalej.
Ďalšou dôležitou vecou, je samotný význam siesty. My cudzinci sme nervózni, keď sú poobede pozatvárané všetky menšie obchody, ale Španieli majú čas. Načo sa plašiť? Zatvoria obchod o jednej poobede, otvoria ho cca okolo piatej až do deviatej, pol desiatej. Poobede si oddýchnu, dajú si kávičku, podiskutujú si, resp. dospia večernú párty. Veď napokon, kde sa budú ponáhľať?

A samotné párty. No, keď sa obchody večer zatvoria, Španieli si dajú sprchu, najedia sa, a okolo jedenástej sa u nich začína piť. Nočné kluby sa otvárajú okolo druhej, tretej ( o jednej v noci je tam prázdno) a fungujú do nejakej piatej. Potom je na samotnom človeku, či ostane ťahať až do siedmej do rána.
Potom príde domov, zatiahne si rolety a budí sa okolo tretej poobede. Spokojný a kľudný.
Toto bol v podstate celý spánkový mechanizmus v Španielsku. Už sa na tento režim pomaly prestavujem. 

No comments:

Post a Comment